Türk Dili I (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
Bildirim, dil ve dilin özellikleri; dil-düşünce ilişkisi; dilin gücü; ana dili-yerel dil-millet dili-devlet dili- eğitim dili-kültür dili- uluslararası dil; dil-kültür ilişkisi; medeniyet; dilekçe yazımı; dil aileleri-dil grupları -Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri ve gelişmesi; dil bilgisi ve bölümleri; sözcük çeşitleri-kök-ek; cümle ve cümlenin öğeleri; yazım kuralları ve uygulaması; noktalama işaretleri ve kullanımıyla ilgili uygulamalar.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – I (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
Temel Kavram Bilgisi, Osmanlı Devleti ve Çöküşü, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde Fikir Hareketleri, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Mondros Mütarekesi ve İşgaller, Milli Mücadele Hareketinin Doğuşu ve Milli Teşkilatlar, Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun' a Çıkışı ve Anadolu'daki durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mîsak-ı Milli'nin İlanı, Büyük Millet Meclisi'nin Açılması, Kurtuluş Savaşı, Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşması.
İngilizce – I (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
İngilizce kelime bilgisi, kurallı cümleler kurabilmek; her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisi.
İletişime Giriş (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
İletişim tarihi, iletişimle ilgili temel kavramlar, iletişim türleri, iletişimin işlevleri, iletişimin diğer disiplinlerle ilişkisi, iletişim ve dil, iletişimde etik kavramı. İletişim modelleri: Lasswell, Shannon, Weawer, Newcomb. İletişim türleri: Kişilerarası iletişim, grup iletişimi. İletişim türleri: Örgüt iletişimi. İletişim türleri: Kitle iletişimi ve kitle iletişim araçları. İletişim türleri: Uluslararası iletişim, siyasal iletişim.
Sosyoloji (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Temel sosyolojik bilgi; temel sosyolojik kavramlar; sosyolojik bakış açısı, düşünme ve sorgulama alışkanlığı. Klasik ve çağdaş sosyoloji teorileri. Sosyolojinin temel kavramları, sosyolojik bakış açısı, modern sosyoloji teorileri, küreselleşme, sosyal yapı ve kültür, kültür ve medeniyet, sosyal ve kültürel değişme.
Siyasetin Temel Kavramları (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Siyasal olguları anlama ve değerlendirme; siyaset biliminin geçirdiği evreler, yönetim biçimi olarak demokrasi, siyasetin yapılmasına imkân sağlayan aktörler; siyasal kurumlar, egemenlik, demokrasi, baskı grupları, kamuoyu, siyasal ideolojiler, mitler, elitler, seçim sistemleri.
Temel Gazetecilik (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Gazetecilik mesleği, gazeteci kimliği, haber kavramı, haber çeşitleri, haber yazma, redaksiyon, gazete yazı türleri, haber kuramları, kamuoyu, gazetecilikte yeni mecralar, yeni medya ve gazetecilik.
İletişim Tarihi (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Tarihsel boyutta iletişim yöntemlerindeki gelişmeler; teknolojik ilerlemeler; teknolojinin toplumların siyasi, ekonomik ve kültürel yapılarına olan etkileri.
Kariyer Planlama (1+0) 1, Zorunlu, 2 AKTS
Kariyer planlama kavramı; Mezuniyet sonrası kariyer alternatifleri başarı hikayeleri,
2. YARIYIL DERSLERİ
Türk Dili II (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını sezdirmek, örnekleri; sözvarlığı; yazım (imlâ) kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma alışkanlığı kazandırmak; kitap okuma alışkanlığı; bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünme; cümle çeşitleri; anlatım bozuklukları; paragraf; anlatım biçimleri; yazılı anlatım türleri; sözlü anlatım türleri; yazım kuralları ve noktalama işaretleri.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye.
İngilizce II (2+0) 2, Zorunlu, 2 AKTS
İngilizce kelime bilgisi, kurallı cümleler kurabilmek; her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerisi.
Haber Yazma Teknikleri (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Haber ve haber değeri; haber üretiminin aşamaları; haber dili; haber yazma kuralları; haber yazımında imlâ; haber örnekleri; yazım kılavuzu; bültenden haber yazımı; haber takibi; haber yazımı; haber yazımı; redaksiyon,
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Bilim ve bilimsel araştırma kavramları, bilimsel araştırma türleri, bilimsel araştırma süreci. Veri toplama tekniklerinden nicel ve nitel araştırma teknikleri, araştırma raporunun hazırlanış ve yorumlama teknikleri. Bilim, bilimsel araştırma, hipotez, varsayım ve kuram kavramları. Bilimsel araştırma türleri. Bilimsel araştırma süreci. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin özellikleri. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin veri toplama teknikleri. Bilimsel bir araştırma raporunun yazma ve yorumlama teknikleri.
Hukukun Temel Kavramları (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Hukuk kavramı. Hukukun görünümleri ve hukuk sistemleri. Hukukun temel kaynakları. Genel hukuk kuralları. Hukuk kurallarının yorumu. Hukuk kurallarının yaptırımları. Hukukun dalları. Kamu hukuku kapsamına giren hukuk dalları. Özel hukuk kapsamına giren hukuk dalları.
Medya Okuryazarlığı (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Medya okuryazarlığı hareketinin dünyada ve Türkiye'deki gelişimi, medya okuryazarlığı dersinin içerik ve hedefleri, eleştirel medya okuryazarlığı kapsamında medya kullanım alışkanlıkları, dünyada ve Türkiye'de medya okuryazarlığı kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar.
Basın Tarihi (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Osmanlı’dan günümüze tarihsel süreç içerisindeki Türk basınının gelişimi, Osmanlı’da ilk gazetelerin nasıl ortaya çıktığı ve gelişimi, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden günümüze kadar olan süreçte Türk basınındaki yapısal değişiklikler.
3. YARIYIL DERSLERİ
Mesleki İngilizce I (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma; ders iletişim alanında kullanılan İngilizce terminoloji.
İletişim Hukuku (3+0) 3, Zorunlu, 3 AKTS
Haberleşme kavramı, kitle haberleşme araçları, çeşitli siyasal rejimlerde kitle haberleşme özgürlüğünün düzenlenmesi; medya ve toplumsal sorumluluk, medya ve hukuksal çevre, medya ve kamu düzeni, basın özgürlüğü ve sorunları; uluslararası hukuk ve medya, uluslararası hukuk ve basın özgürlüğü. Türkiye’deki basınla ilgili yasal düzenlemeler, çalışanların ve işverenlerin hakları. Türkiye’de basın özgürlüğü sorunu.
İletişim Kuramları I (3+0) 3, Zorunlu, 6 AKTS
İletişim alanında geliştirilen kuramlar. Anaakım kuramlar: Güçlü etki, sınırlı etki, propaganda, uyarıcı-tepki, sihirli mermi, hipodermik iğne modeli, enformasyon kuramı, iki akış modeli, ABX denge modeli, aracılanmış iletişim modeli, kullanımlar ve doyumlar kuramı, kültürel göstergeler ve ekme kuramı, gündem belirleme, suskunluk sarmalı, eşik bekçiliği, bilgi eksikliği hipotezi, bağımlılık kuramı, teknolojik belirlenimcilik.
Bilişim Teknolojisi (2+0) 2, Zorunlu, 4 AKTS
Bilgisayarın donanım ve yazılım parçaları, Word, Excel, PowerPoint uygulamaları.
Sosyal Psikoloji (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Sosyal psikolojinin tanımı, tarihi, diğer bilim dallarıyla ilişkisi, başlıca sosyal psikologların görüşleri, bireyin psikolojik yapısının analizi, sosyal psikoloji-iletişim bağı.
Genel Ekonomi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Uluslararası iktisat konuları, çok uluslu şirketler, yabancı sermaye, borsa ve Türkiye uygulamaları, milli gelir konularında bilgi vermektir. Ekonomi biliminin tanımı ve diğer bilimlerle ilişkisi. Ekonomik sistemler, nüfus meseleleri ve ekonomik büyüme, fiyat mekanizmasının işleyişi. Arz-talep kanunları ve ekonomik karar birimlerinin ana hatları. Üretim, üretim maliyetleri ve üretim faktörleri, tabiat, emek, sermaye, teşebbüs ve türleri, işgücü ve işsizlik sorunları.
Atölye Uygulamaları I (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Yazılı ve görsel medyaya içerik üretimi, haber yazma uygulamaları, kamera ve çekim teknikleri uygulamaları ve fotoğraf uygulamaları.
Medyada Metin Yazarlığı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Metin yazarlığının tanımı ve metin yazarken uyulması gereken kurallar, dilin gücü ve önemi, metin yazarlığının başlıca teknikleri, gazetecilikte ihtiyaç duyulan metinleri oluşturmada uygulanan kurallar, internet ortamında metin yazarlığının kuralları, televizyonda metin yazarlığının kuralları, televizyon röportajında, haberinde ve programında kullanılacak metinlerin yazım teknikleri, televizyon programlarında kullanılan metinlerin yazım teknikleri, radyoculukta metin yazarlığının teknikleri.
Medya ve Propaganda (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Siyasal iletişim sistemleri, demokratik değerler, medya ve kamusal alan ilişkisi, medya ve ideoloji, medya ve propaganda ilişkisi.
Gazetecilik Uygulamaları (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Haber yazma temel bilgileri, haber yazma konusundaki teorik bilgiler, haber üretim ve denetim süreçleri, editörlük aşaması ve redaksiyon bu uygulamaları.
Gazete Yazı Türleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Gazetelerde neşredilen yazı türleri, makale, fıkra, deneme, sohbet, röportaj ve mülakat/görüşme.
Arapça I (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Arapça dil yetilerini geliştirme; temel dil yapılarını öğretme; öğrenciyi dil yapıları ile sözcük ilişkileri ve dil yapıları aracılığıyla anlamın oluşturulması.
Rusça I (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Rusça dilbilgisi grameri, Kiril alfabesi, Rusçada sesler, isimler, ad çekimleri, sıfatlar, zarflar, edatlar, okuma ve yazma çalışmaları ile pratiğe yönelik Rusça diyaloglar.
Bilgi Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Bilgi yönetimiyle ilgili temel kavramlar (bilgi, düzenleme, yönetim, bilgi kuramı vd.). Bilgi düzenleme ve yönetiminin kavramsal temelleri: modern yönetim, sistem yaklaşımı, bilişim. Bilgi yönetiminin tarihçesi; Bilgi yerleşimleri; Bilgi yöneten örgütler olarak kütüphaneler, arşivler ve müzeler; Bilgi toplumu. Bilgi yönetimi teknolojileri (VTYS, kullanıcı ara yüzleri, veri ambarları, veri madenlemesi). Bilgi yönetimi ve dil: Bilgi erişim için belgelerin dil kullanılarak tanımlanması; ontolojiler, üst veri; iki dilde-çok dilde sistemler; doğal dille işleme.
Siyasal Düşünceler Tarihi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Siyasal düşünceler tarihinin ana dönemleri, siyasal düşünceleri karşılaştırmalı analizi, siyasal düşüncelerin felsefi ve sosyo-ekonomik perspektifi.
Temel Grafik Tasarım (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Amblem, logo, kurumsal kimlik, yazışma elemanları, kültürel afişler, sosyal sorumluluk afişleri, billboard, broşür, katalog, kitapçık, el ilanları, totem, eskavizyon tasarım sürecinde dikkat edilmesi gereken özellikler ve tasarım.
Sunum ve Toplantı Teknikleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sunum ve toplantı kavramı, toplantı türlerini ve özellikleri, toplantı yönetim süreci, toplantı asistanının toplantılardaki görev ve sorumlulukları, etkili bir sunuşun bileşenleri, sunuş içeriği ve görsellerin düzenlenme ilkeleri.
4. YARIYIL DERSLERİ
Mesleki İngilizce II (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
İletişim ve gazetecilik alanıyla ilgili ingilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma çalışmaları, alanla ilgili ileri düzey İngilizce terminoloji.
Siyasal İletişim (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Seçimler, parti politikaları, basında yansımaları ve siyasal kampanyaları, seçim kampanyaları, propaganda, siyasal mesajların yapıları, farklı yönetim biçimlerinde siyasal iletişim, demokrasi kültürü, siyasal iletişim araçları ve aktörleri, bu araçların kullanımı.
Medya Çözümlemeleri (3+0) 3, Zorunlu, 6 AKTS
Medyanın inşa ettiği dış dünya tanımlaması, medya‐ okur/izleyici ilişkisi, dünya medyası ve Türk medyasında yaşanan sosyal ekonomik ve kültürel oluşumların karşılaştırılması ve medya alanında gerçekleşen işlevlerin bu bağlamda değerlendirilmesi.
İletişim Kuramları II (3+0) 3, Zorunlu, 6 AKTS
Eleştirel Teori/Frankfurt Okulu, eleştirel ekonomi politik yaklaşım, hegemonya, devletin ideolojik aygıtları, göstergebilim, İngiliz kültürel incelemeleri, kültürel çalışmalar geleneği, postmodernizm ve medya.
Masaüstü Yayıncılık (0+3) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Geleneksel yayın süreci, masaüstü yayıncılık, baskı öncesi hazırlık süreci, renkler, reprodüksiyon ve kalıplar, bilgisayar tabanlı yayıncılığın esasları.
Atölye Uygulamaları II (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Yazılı ve görsel medyaya içerik üretimi, haber yazma uygulamaları, kamera ve çekim teknikleri uygulamaları ve fotoğraf uygulamaları.
Türk Edebiyatı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türk Edebiyatında nesir türünün ortaya çıkışı, Batılı anlayıştaki nesrin gelişme seyri, nesrin dallanmasını ve çeşitleri, Türk Edebiyatında Batılı anlayıştaki nesrin temsilcileri, nesrin bugünkü durumu.
Türk Siyasi Tarihi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türkiye’nin yakın tarihindeki siyasal olaylar, bu gelişmelerin dönemin medyası üzerinden okunması, Osmanlı dönemi, Cumhuriyet dönemi, demokrasiye müdahaleler, 1960 darbesi, 1980 darbesi.
Mobil Yazılım Programlama (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Nesne yönelimli programlamanın temelleri, UML ile nesne yönelimli program geliştirme, Java’nın temel elemanları (değişkenler, akış kontrolü, sınıflar ve nesneler, dizinler ve taşıyıcı sınıflar, ara yüz yapıları), sınıflar ve kalıtım (sınıf yaratımı, kalıtım ve çok biçimlilik, ara yüz kavramı ve geliştirimi), nesneye yönelik kodlama ve dokümantasyon standartları, kodun entegrasyonu, soyutlamaya dayalı tasarım ve tasarım örüntüleri.
Dergicilik (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Dergicilik olgusu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde dergiciliğin tarihçesi, gazetecilik ve dergicilik arasındaki ilişki, renk ayrımı, baskı türleri.
Ajans Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Ajans haberinin tanımlanması, uluslararası haber akışı, uluslararası haber ajansları, Türkiye’deki haber ajansları, haber yazımında dikkat edilecek hususlar, haber veren alternatif kaynaklar.
Klavye (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türkçe için geliştirilmiş F dizilişiyle başlayan klavye formatı, parmaklara bakmadan 10 parmak elektronik metin yazmak.
Türkiye’nin Yönetim Yapısı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Yönetim biçimleri ve siyaset ile ilgili temel kavramlar; Türkiye'nin yönetim yapısının tarihi; güncel siyasal ve toplumsal olayların yönetim yapıları ile ilişkisi.
Arapça II (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Dil yapıları ve sözcükler arasındaki ilişkiyi kavrama ve bu dil yapıları aracılığıyla anlamın oluşturulması, dil yapılarını metin ve bağlam düzeyinde inceleme, biçim ve metin türü arasındaki ilişkileri kurma; bu dilbilgisi yapılarını çözümleme ve bağlamda kullanarak metin üretme.
Rusça II (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Rusça basit zamanları, bitmiş ve bitmemiş fiil şekilleri, isim durumları, basit konuşmalar ve bunları oluşturabilmeleri, fiil şekilleri (priçastiye ve deyepriçastiye).
Kaynağa Erişim ve Akademik Yazım (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Kaynakları bulma ve kullanma, akademik yazma yeteneği, erişilen kaynakların akademik ölçütlere uygun olarak yazım sürecinde nasıl kullanılacağı, veri tabanları, tezler, makaleler.
Örgütsel İletişim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Yeni iletişim teknolojileri, örgüt içindeki güç ilişkileri ve örgütsel roller, örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, örgütsel öğrenme ve örgütsel katılım, örgütsel iletişimin psikolojik ve sosyolojik boyutları, yeni iletişim teknolojileri, örgüt ve stres kavramları.
Davranış Bilimleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Örgütlerle ilgili algılama, güdülenme, tutumlar, öğrenme, kişilik, değerler, inançlar, kültür, duygular ve gruplar.
Halkla İlişkiler (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Halkla ilişkilerin tanımları, halkla ilişkilerin gelişimi, halkla ilişkiler ve benzer uygulama alanları, pazarlama, reklam, propaganda, halkla ilişkiler modelleri ve halkla ilişkilerde kampanya süreci.
5. YARIYIL DERSLERİ
Temel Fotoğrafçılık (2+1) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Fotoğraf sanatı, fotoğrafın temel öğeleri, ışığı doğru biçimde kullanma teknikleri ile kompozisyonun önemi, fotoğraf uygulamaları, fotoğraf analizi, gazetecilikte fotoğrafçılık.
İletişim Etiği (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
İletişim etiği kavramı; gazetecilikte, televizyonculukta, halkla ilişkilerde ve reklamcılıkta etik sorunlar ve çözüm önerileri; iletişim mesleklerinde özdenetim yöntemleri.
Sayfa Tasarımı (0+3) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Photoshop programı ile görüntü düzenleme, Quark Xpress/Adobe InDesing ve Adobe Photoshop programlarının kullanımı, gazete ve dergi tasarımı.
Medya İşletmeciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Planlama, denetim, kontrol ve bütçe kavramları; bu kavramların medya işletmeleri yönünden önemi; basın işletmelerinin yapısı; bütçe stratejileri.
Web Tasarımı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Web tasarım ilkeleri, HTML dilinin temel ilkeleri; web sayfası tasarımı uygulaması, ağ üzerinde bir gazete yapılandırılması, Wordpress uygulamasının tanıtımı ve bu uygulamada tasarım yapılması.
Osmanlı Türkçesi I (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Osmanlı Türkçesini alfabesi, okuma uygulamaları, yazma uygulamaları, gazetecilik alanına yönelik uygulamalar, Türkçe gazeteleri okuma becerisi.
Kişilerarası İletişim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İletişim kavramları ve kuramları, kişiler arası iletişim ve örgüt içi ve örgütler arası iletişim süreçleri, etkin iletişim.
Medya ve Çocuk Hakları (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Çocuk haklarının tanımı, dezavantajlı grupların hakları, medyanın sorumlulukları, çocuklarla ilgili haberlerde izlenecek yöntem, etik düzenlemeler, yasal düzenlemeler.
Kültür ve Sanat Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Kültür ve sanat alanının özellikleri, özgün yazılar üretmek, eleştirinin bilimsel kuralları, kültür ve sanat uzmanlık alanında kavramlar, eleştiri türlerini ve çeşitli kuramcılara ait yaklaşımlar.
Kriz ve Stres Yönetimi (3+0), Seçmeli, 5 AKTS
İş yaşamında karşılaşılan kriz ve stresle ilgili temel kavramlar, kriz ortamında yapılması gerekenler, stresi kontrol etme bilinci, kriz kavramı, örgütsel kriz kaynakları, kriz yönetim süreci, stres kavramı, stres kaynakları, örgütsel stres yönetimi.
Arapça III (3+0), Seçmeli, 5 AKTS
Mezid fiil ve çeşitleri, illetli fiillerin çekimleri, haber çeşitleri, nâibu'l-fâili, mefûl çeşitleri.
Rusça III (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Rus kültürü ve Rus halkı hakkında genel bilgiler; Rus dilinin temel bilgileri, Rusçada cümle kuruluşu; Ruslarla basit bir şekilde tanışabilmek; isteklerini anlatabilmek; kendisi ile ilgili sorulan sorulara cevap verebilmek.
Protokol Bilgisi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
protokol kavramı, oluşumcu, temel protokol kuralları, protokolün tarihçesi, protokol ile ilişkili mevzuat, kurumsal ve mesleki protokol, protokol denklik ve eşitlik ilkeleri, sıra belirleme, protokol listesi hazırlama, devlet ve duyuru mektupları hazırlama, toplantılarda oturma protokolü, toplantı dokümanları ikram, mönü hazırlanması, toplantıda not tutma, rapor ve karar hazırlama, çiçek gönderme ve tebrik ve özür mektubu hazırlama, ziyaretçilerle ilgilenme.
Söyleşi ve Röportaj Teknikleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Söyleşide ve röportajda kullanılan farklı teknikler, söyleşi ve röportajın türleri, bu türlerin nasıl kaleme alındığı, yazılmış metinlerin incelenmesi, uygulama.
İkna Kuramları ve Retorik (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İknacının sahip olması gereken niteliklerin neler olması gerektiğinin anlaşılması. İkna edici mesajların nasıl hazırlanması gerektiğinin öğrenilmesi, ikna edilecek hedefin ihtiyaçlarının, kişiliğinin, motivasyonunun belirlenebilmesi hedeflenmektedir. Hitabet, ya da söz söyleme sanatı olarak da anılan retorik, topluluk önünde konuşmanın doğası, işleyişi ve hedeflerine göre konuşma türleri ile dinleyicinin yapısı, ortamın fiziksel özellikleri, dinleyicinin ruh durumu, sosyal kültürel yapısı.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlama. Sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alma. Katılımcı ve demokratik bireyler olma, dayanışma ve iş birliğini pekiştirme, sorumluluk alma ve proje geliştirme/uygulama. Sivil toplum kuruluşları. Avrupa düzeyinde gerçekleştirilen gençlik ve sosyal sorumluluk projeleri alanlarındaki güncel tartışmalar.
Basım Teknolojileri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Tipo baskı sistemi, baskının gerçekleşmesi ve makinelerin incelenmesi, ofset baskı sistemi, baskının gerçekleşmesi ve makinelerin incelenmesi, flexo baskı sistemi, baskının gerçekleşmesi ve makinelerin incelenmesi, tifdruk baskı sistemi, baskının gerçekleşmesi ve makinelerin incelenmesi, serigrafi baskı sistemi, baskının gerçekleşmesi ve makinelerin incelenmesi.
Mesleki İngilizce III (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma çalışmalarını, iletişimde İngilizce, gazetecilikte İngilizce, haber yazımında İngilizce, televizyon haberlerinde İngilizce.
Kültürler Arası İletişim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İletişim sürecinde kültür ve kültürel farklılık kavramları, kültürler arasında iletişim kurmanın yolları, çok kültürlülük kavramları, medyada çok kültürlülük, medyanın çok kültürlülüğe etkisi.
Kamuoyu Araştırmaları (2+1) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Kamuoyu kavramı, kamuoyunun gelişimi, kamuoyu kavramının tarihçesi, kamuoyu yoklamaları ve gündem belirleme çalışmalarında araştırmanın önemini, istatistiksel analiz teknik ve yöntemleri, SPSS kullanma becerisi, veri analiz teknikleri.
6. YARIYIL DERSLERİ
Haber Uygulamaları (3+0) 3, Zorunlu, 6 AKTS
Haber yazma, haber değerlendirme, farklı mecralar için haber yazımı, televizyon için haber yazımı, internet sitesi için haber yazımı, haber redaksiyonu, dergi haberciliği, SEO haberciliği, robot habercilik.
Yeni Medya (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
İnternetin gelişimi, yeni medya kavramı, web 1.0, web 2.0, web 3.0, yeni medya uygulamaları, metaverse, internet gazeteciliği, yeni medyayla ilgili hukuki düzenlemeler, yeni medya ve etik, yeni medyada etik ihlalleri, teknoloji bağımlılığı.
Araştırmacı Gazetecilik (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Araştırmacı gazetecilik kavramı, tarihte araştırmacı gazeteciler, araştırmacı gazetecilik örnekleri, dünyada ve Türkiye’de gazetecilik ile ortaya çıkan önemli olaylar.
Küresel İletişim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Küreselleşmenin tanımı, oluşum ve gelişim aşamaları, küreselleşme kuramları, küreselleşme olgusu, medya, ekonomi, kültür ve aile, yeni dünya düzeninde medyanın rolü.
Osmanlı Türkçesi II (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Osmanlı Dönemi Türk alfabesi, Arap harfli alfabenin tarih içinde kazandığı el yazısı, Türkçe kelimelerin imlası, Arap harfli metinleri okuma ve yazma, Osmanlı dönemi Eski Türkçe edebiyat eserlerini ve gazeteleri okuma.
Güncel Medya Eleştirileri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Güncel olayları takip etme ve yorumlama, basının güncel sorunları, medyanın ekonomi politiği, sahiplik yapıları, uluslararası medyanın olaylara yaklaşımı, Türk medyası ve yerel medyanın sorunları, dijitalleşme sürecinde medya.
Popüler Kültür ve Medya (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Medya ve popüler kültür ilişkisi, popüler kültür ve medyanın insanların sosyal yaşamlarını ne derece etkilediği, yeni medya kullanımının toplumsal etkileri, dijital medyanın kişilerin günlük yaşamındaki etkisi, kültürel kurumsal ve uluslararası alanda popüler kültürün yeniden tanımlanması.
Türk İşaret Dili (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türkçe İşaret Dili'nin alfabesi, temel kelime ve dilbilgisi yapıları, işitme engellilerle bu dil aracılığıyla iletişim kurulması ile uygulamalar.
Fotoğraf Uygulamaları (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Fotoğraf kavramı, basında fotoğraf, fotoğraf makinesi tanıtımı, fotoğrafın kendine özgü sorunlarının dile getirilmesi, filmden dijitale geçiş öyküsü.
Radyo Televizyon Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Habercilikle ilgili temel kavramlar, radyo ve televizyon ortamlarında haberin yapısı, haber metinleri ile diğer metinler arasındaki ayrım, haberin hangi süreçlerde ve nasıl oluşturulduğu, radyo ve televizyon haberciliği ve uygulamaları.
Nitel Araştırma Yöntemleri (3+0), Seçmeli, 5 AKTS
Nitel araştırma yöntemlerinin tanıtılması ve açıklanması, nitel araştırmada veri toplama ve veri analiz teknikleri, nitel araştırmanın tanımı, özellikleri, çeşitleri, nitel araştırmanın planlanması, araştırma sorularının oluşturulması, veri toplama yöntemleri, verilerin analizi ve sonuçların değerlendirilmesi aşamaları.
Arapça IV (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Arapça sayıları, cümlelerde olumsuzluk öğesi, Arapçadaki bazı üsluplar, Arapçadaki bazı fiil türleri, Arapçadaki gayrı munsarıf kelimeleri.
Rusça IV (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Hâl eklerinin kullanımı, sıfatların kullanımındaki özel durumlar, zarfların kullanımı kavrar, basit yapıdaki cümleler, sıra sayılarını ve bunların kullanımı.
Yerel Basın (3+0) 3, Zorunlu, 4 AKTS
Küreselleşme, yerelleşme, küyerel kavramı, yerel basın kavramı, dünyada yerel basın, Türkiye’de yerel basın, yerel basının sorunları, çözüm önerileri, dijitalleşme sürecinde yerel basın.
Uluslararası İletişim ve Haber Ajansları (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Uluslararası iletişim kavramı, uluslararası iletişim akışı, uluslararası ilişkiler ve uluslararası iletişim bağlantısı, uluslararası haberlerin analizi, uluslararası kamuoyu oluşum süreci, uluslararası iletişim medyası ve haber ajansları, uluslararası iletişim politikaları, uluslararası iletişim teknolojileri, uluslararası iletişim yöntemleri, küresel iletişimdeki gelişmeler.
Algı Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Zihin kontrolü, bilinçaltı iletiler ve algının derinlikleri, algı yönetiminin özellikleri, algı yönetiminin temel ilkeleri, algı yönetimi stratejileri, propaganda, kamu diplomasisi ve yumuşak ve sert güç, istihbarat savaşları ve psikolojik operasyonlar, bilgi savaşları, toplum mühendisliği ve siyaset yönetimi, dış politika ve güvenlikte algı yönetimi, algı yönetiminde endüstriyel ve sosyal medya, yeni eğilim ve gelişmeler.
STK ve Mesleki Örgütler (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sivil toplum kuruluşları ve bunların kamu yönetimi açısından önemi, sivil toplum kuruluşları ile ilgili temel kavramlar, sivil toplum kuruluşları ile demokratik sistemler, yerel ve uluslararası düzeydeki sivil toplum kuruluşları, işlevleri ile sorunları.
Çoklu Ortam İçin Yazarlık (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Bilgisayarda kullanılan yazarlık sistemlerinin tanıtılması, ders yazılımı hazırlama aşamaları, ekran tasarımı ilkeleri, kullanılacak resim, ses, film vb. malzemelerin düzenlenmesi için kullanılan yazılımlar, yazılımda canlandırma ve hareketlerin kullanılması, yazılımlara resim, film, animasyon vb. bileşenlerin eklenmesi, kullanıcı etkileşimi, geri bildirim teknikleri, çoklu ortam yazılımlarının paketlenmesi, yayınlanması, çoklu ortam uygulamaları hazırlanması, çoklu ortam uygulamalarının değerlendirilmesi.
Türkiye’de Kamu Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türk kamu yönetimi sistemi, Türk kamu yönetimindeki işlevsel iş bölümü, yürütme sistemi, başkanlık sistemi, üst kurullar sistemi, toprağa dayalı işbölümü sistemi, mülki idare sistemi, yerel yönetimler, bölgesel yönetişim, kamu politikası, personel ve bütçe konuları, değişme ve reform kavramları.
Tipografi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Temel yazı-harf biçimlerinin tanıtımı ve uygulanması, tipografinin gelişim süreci, tipografik kompozisyonlar, yazı-harf karakteri yaratma ve sanatsal tipografinin grafik tasarımına uyarlanması. Yazı harf ilişkisinin irdelenmesi. Yazının görsel bir form olarak analiz edilmesi. Tipografinin sanatsal ve endüstriyel imkanlarının uygulanması.
Mesleki İngilizce IV (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma çalışmaları, iletişim ve medya alanında kullanılan ileri düzey İngilizce terminoloji.
Topluma Hizmet Uygulamaları (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sosyal sorumluluk ile ilgili temel bilgiler, bireylerin, grupların ve işletmelerin topluma hizmet konuları; aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler hakkında toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak; bireysel ve toplumsal sorumluluk geliştirme, iş birliği, dayanışma, etkili iletişim becerileri.
Magazin Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Magazin haberciliğinin tanımı, dünya medyasında magazin haberciliği, Türk medyasında magazin haberciliği, görev alanı, haber yazış pratikleri, farklı mecralarda magazin haberciliği, dijitalleşme sürecinde magazin haberciliği.
Dijital Yayınlar Grafiği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Görsel iletişim amaçlı E-kitap, E-gazete vb. okunacak şeylerin tasarlanıp yayımlanması ile TV ve İnteraktif gibi görsel işitsel medyalar üzerinde yapılacak grafiklerin teknolojisiyle birlikte tasarım. Tipografi, illüstrasyon, fotoğraf ve grafik sembollerin, sayfa veya ekran üzerindeki kullanımı.
Aile ve İletişim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İletişim süreci ve etkili iletişim becerileri, aile içi iletişim, aile içi iletişim ve etkileşimi güçlendirecek beceriler, ailede güçlü etkileşim ortamı, aile içi iletişim sorunlarının tanılanması, aile içi iletişim sorunlarının çözümü, aile içi iletişimi etkileyen faktörler, teknolojik gelişmeler ve aile içi iletişim.
7. YARIYIL DERSLERİ
Bitirme Tezi I (0+3) 3, Zorunlu, 10 AKTS
Öğrenci alanıyla ilgili bir konu seçerek, bu konu hakkında literatürü tarar. Konuyla ilgili kuramsal temelleri oluşturur. Uygulama yapılacaksa bununla ilgili yöntemi belirler. Bu çalışmalarını dönem sonunda akademik yazıma uygun şekilde rapor olarak sunar.
İletişim Sosyolojisi (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Temel sosyolojik bilgi ve temel sosyolojik kavramlar, sosyolojik bakış açısı, klasik ve çağdaş sosyoloji teorileri, güncel tartışmalar, sosyolojinin temel kavramları, sosyolojik bakış açısı, modern sosyoloji teorileri, küreselleşme, sosyal yapı ve kültür, kültür ve medeniyet, sosyal ve kültürel değişme.
Yerinde Uygulama I (0+0) 0, Seçmeli, 10 AKTS
Öğrencilerin öğrenimleri süresince edinmekte oldukları bilgi, beceri ve yetkinlikleri, yine öğrenimleri süresince ilgili oldukları bir alanda sektörde uygulama yaparak pekiştirmelerine ve iş deneyimi kazanmalarına ve bu sayede iş hayatına intibaklarını kolaylaştırmak için işyeri uygulaması.
Diksiyon ve Etkili Konuşma (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Konuşma kuralları, sözlü anlatım becerileri, okuma, anlama, dinleme kavram ve kuralları, okuma, anlama ve dinleme becerilerinin gelişimi.
İnsan Hakları ve Demokrasi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İnsan hakları kavramı, toplumların gelişim tarihi içinde insan hakları anlayışı, insan hakları kavramının düşünsel kaynakları, olgusal arka planı.
Grafik Tasarım (0+3) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Tasarım programlarının tanıtımı, kullananımı, grafik tasarım üretimi yöntemleri, Photoshop programının kullanımı, gazete sayfası tasarımı, dergi tasarımı, halkla ilişkiler materyalleri tasarımı.
Toplumsal Cinsiyet ve Medya (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal cinsiyet kavramıyla ilgili yaklaşımlar, medyanın toplumsal cinsiyete yaklaşımı, toplumsal cinsiyetin yeniden üretimi, toplumsal cinsiyet eleştirisi, aile kavramı, aile yapısı.
Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Türkiye'nin toplumsal ve kültürel yapısı, çağdaşlaşma, batılılaşma ve modernite kavramları, tarihsel süreçte toplumsal yapı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki gelişmeler, dijitalleşmenin getirdiği yenilikler.
Spor Medyası (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Dünyada ve Türkiye’deki spor medyasının işleyişi, medyayı izleme alışkanlığının pekiştirilmesi, kitle iletişiminin kuramsal ve kavramsal olarak tartışılması; spor gazeteciliği alanında uzman muhabirlik, spor gazeteciliğinin içinde var olduğu ekonomi-politik ortamı, spor gazetecilerinin iş pratikleri.
Haber Çözümlemeleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Temel haber çözümleme yöntemleri, haber analiz yöntemleri, haber metinlerinin analizi, farklı mecralarda haberlerin çözümlenmesi, metinlerarasılık.
Basın Dili (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Dilin basın organlarında kullanılış tarz ve şekilleri, dilin basında hangi seviyelerde ve nasıl kullanılacağını, gazete ve dergilerde kullanılan dil, televizyon dili, internet ortamındaki habercilikte kullanılan dil özellikleri.
Çevre ve Sağlık Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İyi eğitimli bir çevre ve sağlık okuryazarı olmak. Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği bütün habercilik vasıflarını özellikle çevre ve sağlık konularında deontolojik olarak taşımak. Çevre ve sağlık konularının ilişkisini analiz edebilmek. İlgili kurum ve kuruluşların halkla ilişkilerini yürütmek. Sağlık iletişimini yönetebilmek. İlgili kurum ve kuruluşların iletişimini sağlamak. Çevre kuruluşlarının halkla ilişkilerini yürütebilmek
Toplam Kalite Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Örgüt kavramı, kalite kavramı, sürekli iyileştirme yaklaşımı, toplam kalite yönetimi, kalite yönetiminin işletmedeki etkisi, önemi ve rolü ile kalite yaklaşımları ve alternatif sistemler.
İçerik Analizi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Metin içerisindeki mesajların bilimsel olarak ortaya çıkarılması, sistematik ve tarafsız olarak yorumlanması, içerik analizinin tanımını, tarihçesini, kullanım alanlarını, içerik analizi türlerini ve içerik analizi teknikleri.
Editörlük Uygulamaları (0+3) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Editörlük kavramı, editörün görevleri, editörün sorumlulukları, editörlük becerisi, editörde bulunması gereken nitelikler, medyada editörlük uygulamaları, basılı gazete için editörlük, dijital editörlük uygulamaları, televizyon için editörlük uygulamaları.
Çalışma Psikolojisi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Çalışma hayatının, iş sahibi olmanın birey ve birey psikolojisi üzerindeki etkileri, personel seçim yöntemleri personel yeterlilikleri, personelin performansının değerlendirebilmesi, iş yeri koşulları, personelin güdülenmesi, medya alanında çalışma psikolojisi.
İş Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Başarılı yöneticilerin ve işletmelerin özelliklerinin analizi, organizasyonlarda yöneticilerin ve diğer çalışanların üstlenmeleri gereken roller, personelin taşımaları gereken vasıflar, yöneticilerin ve kurumların karşılaştığı çevresel koşullar ve baskılar, iletişim ve medya alanındaki örgütlerde iş yönetiminin özellikleri.
Uluslararası İlişkiler ve Organizasyonlar (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Uluslararası ilişkilere farklı yaklaşımlar, uluslararası örgütlerin uluslararası ilişkilerdeki işlevleri, uluslararası ve bölgesel örgütler, devletler arası ve hükümetler dışı örgütleri, belli başlı uluslararası örgütler, uluslararası örgütlerin örgütlenme yapıları ve başlıca faaliyetleri, üyesi olduğu uluslararası örgütlerin Türkiye’deki ve Türkiye ile ilgili faaliyetleri, medya alanındaki uluslararası organizasyonlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Genel tanımlar, iş kazalarının nedenleri, işverenlerin yükümlülükleri, iş kazalarının önlenmesi, iş ekipmanlarında güvenlik, kişisel koruyucular, risk analizi ve değerlendirilmesi, risk algılama, risk değerlendirme metotları, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları, meslek hastalıkları, medya alanında iş sağlığı ve güvenliği.
Sunuculuk ve Spikerlik (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sesin kullanımı ve düzgün bir diksiyon ile konuşmanın sağlanması, topluluk önünde gerekse radyo veya televizyon yayınlarında sunuculuk/spikerlik yapabilmek, radyo ya da televizyon için yazacakları metinlerin spikerin okuyacağı formatta düzenlenmesi.
Reklam Grafiği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Tasarım öğeleri ve formatları, metin ve illüstrasyon ilişkileri, prodüksiyonun aşamaları, yenilikçi reklam çalışmaları, basılı ilanların incelenmesi. Reklam kampanyalarının (yerel ve genel) irdelenmesi. Reklam fikri ve etkili tasarım oluşturma.
Arapça V (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Arapçadaki zarfların kullanımı, basit yapıdaki cümleler, sıra sayıları ve bunların kullanım yerleri.
Rusça V (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Rusçada temel ve kalıpları, ifade becerileri, bir konu hakkında sohbet etmek, pratiğe yönelik uygulamalar yapmak.
Mesleki İngilizce V (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma çalışmaları, ders iletişim alanında kullanılan ileri düzey İngilizce terminoloji.
Canlandırma Teknikleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Animasyon yapım teknikleri ve tarihsel gelişimi, canlandırma (animasyon) tarihi ve gelişimi. Hareketli grafik oluşturma süreçleri, canlandırma kavramının temellerini anlatılması. Görsel dil ve canlandırma film teknikleri. Hareketli görsel öğeler (stop motion) ile film yapım aşamaları. Animasyon programına giriş ve genel tanıtım, menüler, çalışma sayfası oluşturma, üç boyutlu bilgisayar tekniğinin örneklerle anlatılması. Hareket kavramını program üzerinde üç boyutlu uygulanması ve yorumlanması.
İletişim Tasarımı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Görsel iletişim tasarıma ait algı iletişim tasarımının sahip olduğu geleneksel anlamdaki uygulamaların yerine bilgi-işlem ve iletişim tasarımı içeren unsurların irdelenmesi. Etkili bir iletişim tasarımı bilgi-izleyici-mesaj gibi öğelerin günümüz tüketicisinin dikkatini çekmek ve kolay anlaşılır tasarım oluşturma süreçlerinin anlatılması ve uygulanması. Bilgi-izleyici aktarım süreçleri (görsel, işitsel). İletişim tasarımı disiplinler arası bir yaklaşım ile incelenerek, bilgi teknolojilerinin ve günümüz tasarım anlayışına uygun yeni olanaklar ve ortamları yaratılması sürecinde çözümler oluşturma.
8. YARIYIL DERSLERİ
Bitirme Tezi II (0+3) 3, Zorunlu, 10 AKTS
Bu derste öğrenci daha önce belirlediği konuyla ilgili çalışmalarını tamamlar. Belirlediği uygulamayı akademik araştırma yöntemlerine uygun olarak yerine getirir. Bulgular ve sonuç bölümü hazır hale getirilir. Bu çalışmalarını dönem sonunda akademik yazıma uygun şekilde rapor olarak sunar.
İnternet Gazeteciliği (3+0) 3, Zorunlu, 5 AKTS
Yeni iletişim teknolojileri ve internet gazeteciliği uygulamalarını detaylı olarak incelemek. İnternet gazeteciliği ve yeni iletişim teknolojileri hakkında fikir sahibi olmak, internet gazeteciliği pratiği.
Yerinde Uygulama II (0+0) 0, Seçmeli, 10 AKTS
Öğrencilerin öğrenimleri süresince edinmekte oldukları bilgi, beceri ve yetkinlikleri, yine öğrenimleri süresince ilgili oldukları bir alanda sektörde uygulama yaparak pekiştirmelerine ve iş deneyimi kazanmalarına ve bu sayede iş hayatına intibaklarını kolaylaştırmaktır.
İleri Grafik Tasarımı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sayfa tasarımı yapmaya yönelik bilgisayar yazılımları, sayfa düzeni oluşturma, layout temel kuralları kapsamında karakter kullanımı, boşluk, görsel yerleştirme ve yapılandırması ile ilgili uygulamalar, tasarım prensipleri ve baskı standartları doğrultusunda bireysel projeler.
Medya ve AB (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Avrupa Birliği’nin tarihçesi, kurumsal yapısını, medya alanında politika alanına giren temel konularda araştırma yapmaya yönelik bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır.
Haber Sosyolojisi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Haber ve haberin alımlaması, medyada kurum içi unsurlar, mesleki değerleri ve bu unsurların habere etkisi, haber kuruluşlarında eşik bekçisinin habere etkisi, genel yayın çizgisi kapsamında haber değerlendirme, haber metinlerinde söylem ile sosyolojik açıdan yönlendirme örnekleri.
Parlamento Muhabirliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Parlamento, parlamento muhabirliği, demokrasinin gelişiminde parlamento haberlerinin önemi, örnek çalışma metinleri.
Medya ve Kültürel Çalışmalar (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Toplum, birey, kültür ve ideoloji ile bağlantılı eleştirel kuram incelemeleri, kültür tanımlamaları medya- kültür ilişkisi, medya temsillerinde farklı kültürel kimliklerin inşası.
Polis Adliye Haberciliği (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İstihbarat, polis-adliye haberciliği ile ilgili temel kavramlar, polis-adliye haberleri yazılırken dikkat edilmesi gereken noktaları, polis adliye haberlerinde kaynakların nasıl bulunacağı, adliye ve polis haberlerinin yazım teknikleri.
Güncel Sorunlar (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Medyadaki güncel olayları takip etme, yorumlama, basının güncel sorunları, sorunlara çözüm önerileri, dünya basınında sorunlar, Türkiye basınında sorunlar, yerel basın sorunları, güncel bir konunun sunum tekniklerini kullanarak aktarılması.
Basım Yayın Teknikleri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Matbaa teknolojisinin gazetecilikte etkin kullanımı, yeni iletişim teknolojileri, basın ve yayın tekniklerinin tarihsel gelişimi, basın ve yayına ait kavramlar.
Liderlik Becerileri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Yöneticilik ve liderlik kavramları, liderlik modelleri, davranışsal liderlik yaklaşımları, durumsal liderlik yaklaşımları, çağdaş liderlik yaklaşımları hakkında bilgiler verilecek ve örnek olay incelemeleri ile liderlik stratejileri ve becerileri.
İnsan Kaynakları Yönetimi (3+0) 3 Seçmeli, 5 AKTS
İnsan kaynakları yönetimi teorileri ve insan kaynakları yönetimi fonksiyonları, insan kaynakları yönetiminin tanımı, ortaya çıkışı, organizasyondaki yeri ve önemi, insan kaynakları planlaması, insan kaynaklarının temin süreci, insan kaynaklarının eğitim ve motivasyonlarının sağlanması, performans değerlendirme sistemi, iş analizi, iş güvenliği, sosyal yardım ve hizmetler ile kurum kültürü.
Girişimcilik (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Girişimciliğin Temel fonksiyonları, KOBİ'lerin Ekonomiye ve sosyal hayata katkıları. Kobilerin zayıf yönleri ve Türkiye’de Kobilere destek sağlayan kuruluşlar Pazarlama Yönetim, Finans Planları, İş planı Hazırlama
Medya ve Özdenetim (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Basının sorumluluklarını belirlemek, özdenetim olgusunu tanımlamak, özdenetim uygulamalarının dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimi, Basın Konseyi’nin tarihi, işleyişi ve çalışmaları.
Kriz ve Risk İletişimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Olası krizlerin yaşanmaması için önlemler alınması, krize neden olabilecek unsurların ortadan kaldırılması, çözümler üretilmesi kriz yönetiminin, çözümlerin ve gelişmelerin hedef kitle ile paylaşımı kriz ve risk iletişimi.
Medya ve Tüketim Toplumu (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Medya ve tüketim ilişkisi, global şirketler, reklam ve tüketim ilişkisi, medyanın tüketim alışkanlıkları oluşturma ve değiştirme gücü ile reklam verenlerin medya içerikleri üzerindeki etkileri, tüketim kültürü kavramı ve tarihsel evreleri, yaşam tarzları ve medya, medya ve boş zaman etkinlikleri, Türkiye'de tüketim kültürünün arka planı ve medya, popüler kültür olarak Türkiye'de tüketim, magazin; medyanın magazinleşmesi ve yaşamları.
Görsel Habercilik (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Görsel anlatım becerilerinin geliştirmesi, fotoğraf ve foto muhabirlik, videografi, belgesellerde fotoğraf ve video kullanımı, fotoğrafın temelleri, fotoğraf çekimi, foto muhabirliği konusu, televizyon/video haberciliğinde haber için video teknikleri, kompozisyon ve ışıklandırma teknikleri.
Sağlık İletişimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sağlık iletişimi kavramı, derste hekim-hasta iletişiminde geçerli olan modeller, sağlık hizmeti sunan sivil toplum kuruluşları, örnek olaylar çözümlemeleri.
Etkili İletişim Becerileri (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
İletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, kurum içi iletişiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkileri.
Basın Fotoğrafçılığı (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Haber fotoğrafının ve fotoğrafçılığının genel sorumlulukları, fotoğrafçılıkla ilgili etik kurallar, etik ve doğru haber fotoğrafları üretmek, çekilen fotoğrafların kullanımı, medyada kullanılan fotoğrafların değerlendirilmesi, çekim türleri, çerçeveleme, öyküleme ve yeni medyada kullanımı, fotoğraf yazılımları.
Sosyal Sermaye Yönetimi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Sosyal sermaye kavramı, işletmenin piyasa değerini artırması için dönen ve duran varlıklara yapacağı yatırımlar, işletme sermayesi yönetimi, medya kuruluşlarında sosyal sermaye yönetimi.
Örgütlerin Sosyolojisi (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Örgüt kavramı, örgüt kuramları, örgüt kültürü ve iklimi, örgüt kavramındaki değişimler, postmodern örgütler, örgütlerde değişime direncin nedenleri, örgütlerde liderlik, postmodern süreçte liderlerde yaşanan değişim, örgüt içinde davranış, statü ve rol, örgüt davranışındaki etkisi.
Habercilikte Yeni Uygulamalar (3+0) 3, Seçmeli, 5 AKTS
Robot gazetecilik, metaverse platformunda geleceğin gazeteciliği, drone fotoğrafçılığı, SEO haberciliği, tık tuzağı habercilik gibi haber uygulamaları, habercilikte yeni uygulamaların işleyiş ve etik yönleri.